Jód v těhotenství
Proč je jód tak důležitý?
Jód je mimořádně důležitý pro celý metabolismus organismu, zejména pro hormony štítné žlázy, které regulují rovnováhu energie v těle, a tím i fyzický a duševní vývoj. A právě tyto hormony potřebují jód jako „palivo“. Nedostatek jódu má za důsledek zvětšení štítné žlázy – někdy i viditelné pouhým okem – tedy známé „vole“ (též struma).
Podle organizace WHO (World Health Organisation) se Německo celosvětově řadí mezi oblasti, kde je nedostatek jódu problémem dokonce i dnes. Tento fakt není dosud příliš známý, včetně skutečnosti, že jód je pro metabolismus tak důležitý. (Německo)
Protože tvorba hormonů štítné žlázy začíná od 12. týdne těhotenství, je o to důležitější, aby budoucí matky věnovaly pozornost dostatečnému přísunu jódu v těhotenství. Musejí pokrýt nejen své vlastní potřeby, ale měly by brát v úvahu i to, že mají zvýšenou potřebu jódu z důvodu těhotenství.
Potraviny s obsahem jódu
Obecně vše, co pochází z moře, je bohaté na jód. Jedna porce tresky (200 g) nebo 100 g tresky tmavé dodá potřebné denní množství 230 µg. Dalším zdrojem jódu je jodizovaná kuchyňská sůl. Pro zajištění zdraví Vašeho miminka se v průběhu těhotenství a kojení důrazně doporučuje dostatečný přísun jódu. Optimální dodávka jódu je možná pouze cílenou konzumací potravinových doplňků.
Jak se projevuje nedostatek jódu
Nedostatek jódu v průběhu těhotenství může vést ke špatnému fyzickému a psychickému vývoji dítěte. Nedostatek jódu může navíc způsobit také problémy se sluchem a řečí, které mohou u dítěte nastat později.