Co jíst a co nejíst v těhotenství?

Jak by měl vypadat jídelníček těhotné ženy? Ptáte se, co můžete jíst a co v žádném případě jíst nesmíte? Těhotenství je období plné otázek a hledání správných odpovědí považuje většina nastávajících maminek za životně důležité – vždyť jde přece o velmi křehký zázrak blížícího se zrození. Správná strava je důležitá pro oba – pro plod i matku, jejíž tělo také sahá do zásob důležitých látek.

Není možné se obejít bez kyseliny listové

Jistě jste se již setkala s informací, že strava budoucí maminky musí obsahovat kyselinu listovou. Dostatečný příjem tohoto vitaminu je důležitý ještě před otěhotněním. Zvyšte jeho podíl ve svém jídelníčku, jakmile se začnete aktivně snažit o rodičovství. Podpoříte tak správnou výživu dělohy a díky včasnému nasazení ho budete mít v krvi dostatek již v okamžiku početí – kdy se miminku tvoří základy všech orgánů, ale vy sama ještě nevíte, že ve vás začíná růst život.

Jaké množství potřebujete?

Podle dostupných údajů až 90 % žen ve věku 19 až 35 let nesplňuje doporučený denní příjem tohoto vitaminu. Odborná sdružení proto doporučují stravu bohatou na foláty a denní doplňkový příjem 400 mikrogramů (μg) kyseliny listové nejméně čtyři týdny před početím. V tomto režimu pokračujte nejméně do konce prvního trimestru. Kde se přirozeně nachází?

  • V listové zelenině, špenátu, čínském zelí, brokolici, chřestu a růžičkové kapustě,
  • v luštěninách, ovesných vločkách, sušených datlích, fících a celozrnném pečivu,
  • přidává se do některých snídaňových cereálií,  
  • bohaté jsou na něj pivovarské kvasnice, které by se v tomto případě měly kupovat jako doplněk stravy, ale obsahuje ho i vepřové maso nebo vejce.

Zapamatujte si:

  • Největším množstvím kyseliny listové se mohou pochlubit hovězí nebo kuřecí játra, jejich konzumace v těhotenství se však nedoporučuje.
  • Nedělejte si zásoby čerstvého ovoce a zeleniny. Kyslík a teplo ve vzduchu snižují obsah kyseliny listové v nich. Pokud plánujete ovoce a zeleninu vařit, dobře je omyjte a vařte je jen krátce v malém množství vody nebo v páře.

Prinášíme vám seznam všeho dalšího, co jíst a nejíst v těhotenství:

 

 

1. Mléko

Mléko obsahuje mnoho živin, ale nejvíce z něj potřebujete vápník. V devíti měsících a později během kojení byste měla užívat 1000 až 1500 mg denně. Pro zajímavost: litr mléka obsahuje až 1200 mg vápníku, zatímco například kilogram zdravého vařeného zelí obsahuje pouze 300 mg. Abyste získala potřebné množství vápníku, musela byste sníst až 5 mléčných porcí (5 šálků mléka), což je ještě reálné, nebo 5 kilogramů zelí, což rozhodně – zejména v těhotenství – reálné není.

Pokud nemáte intoleranci laktózy nebo alergii na bílkovinu kravského mléka, není důvod se mléka bát. Platí pravidlo: vždy jen vařené nebo pasterizované. To platí i v případě, že máte přístup k domácímu, právě nadojenému kravskému nebo kozímu mléku.

Vysoká teplota bezpečně zlikviduje škodlivé mikroby a možné původce listeriózy, jenž mohou ohrozit těhotnou ženu i plod. Nepřevařené ovčí a kozí mléko by vás také mohlo nakazit klíšťovou encefalitidou. Tento virus se může dostat do ovčího nebo kozího mléka, pokud se na ně přisálo infikované klíště.

Věděla jste? 
Pokud by vyvíjejícímu se dítěti chyběl vápník, vaše tělo by ho z kostí odvádělo, což by později mohlo skončit poškozením zubů nebo osteoporózou. Tento minerál je také důležitý pro vývoj srdce, cév, nervů a svalů vašeho dítěte.

Které mléko má nejvíc vápníku?

  • 100 g kravského mléka má cca 120 mg vápníku
  • 100 g kozího má 102–200 mg vápníku
  • 100 g ovčího má 162–259 mg vápníku

Nechutná vám mléko a hledáte náhradu?

Vápník lze nalézt v máku, který se doporučuje těhotným a kojícím ženám jako další cenný zdroj vápníku, také ve vejcích, bílých fazolích, zelí, mandlích a sezamu. Uvažujete o rostlinné alternativě mléka? Tento typ nápoje může obsahovat méně vápníku, protože jeho množství se při výrobě a zpracování mléčného nápoje snižuje a výrobci ho do něj znovu přidávají. Rovněž mandle i kešu ořechy jsou bohatým zdrojem vápníku. Pokud nevíte, co si vybrat, sáhněte po ovesném mléku. Ze 100 g nápoje získáte 130 mg vápníku.

Tip: Nejste příznivcem kravského mléka? Jezte tvaroh, jogurt a kefír! Fermentované mléčné výrobky obsahují probiotické mléčné kultury, které pomáhají zvyšovat vstřebávání vápníku a dalších vitaminů.

2. Sýry

Sýry považujeme za chutnou a zdravou alternativu mléka. Jsou také zdrojem živočišných bílkovin, vitaminu B2 a kromě vápníku poskytují i minerální látky, jako jsou jód, fosfor, sodík hořčík a draslík. Výrobci do nich přidávají také důležitý vitamin D rozpustný v tucích.

Obáváte se vyššího obsahu tuku a soli, kterými jsou známé? Ne všechny jsou takové. Nejvíce tuku mají měkké zrající, polotvrdé a tvrdé sýry. Sýry s nižším obsahem tuku jsou čerstvé sýry určené k rychlé spotřebě. Patří mezi ně například žervé, lučina, ricotta, cottage, mascarpone... Mozzarella má také přijatelný obsah tuku. Pokud máte rádi tvrdé sýry, vybírejte si sýry s nižším obsahem tuku a jezte je s mírou, abyste nepřijímala příliš mnoho soli.

Které sýry jsou v těhotenství vhodné:

  • polotvrdé pasterizované typu eidam, gouda,
  • měkké pasterizované, jakými jsou mozzarella, tvaroh, ricotta, feta, halloumi,
  • tvrdé pasterizované, jako jsou parmezán, čedar.

A co plísňové sýry?

Malá množství těchto sýrů nejsou považována za riziková, pokud jsou dostatečně tepelně zpracovaná.  Osvědčená rada však zní: raději a pro jistotu jim v tomto ročním období raději vyhněte. Bez tepelné úpravy mohou obsahovat původce listeriózy, onemocnění, které nejčastěji postihuje těhotné ženy, starší osoby nebo osoby s oslabenou imunitou.

3. Brynza

Tradiční brynza, která se vyrábí z mléka jako fermentovaný mléčný výrobek, může chránit před rakovinou, kardiovaskulárními problémy a osteoporózou. Zlepšuje trávení, imunitu a snižuje krevní tlak. Je bohatým zdrojem živočišných bílkovin, vitaminů A, D a B a minerálních látek, zejména vápníku. Má probiotické vlastnosti a nízký obsah laktózy. Je vhodná i v těhotenství, ale ne jakákoli!

V těhotenství sáhněte pouze po bezpečné, pasterizované brynze. I takto upravená vám poskytne bohatou porci probiotických kultur. Pasterizuje se totiž pouze mléko na samém začátku procesu a poté se do něj přidávají kultury, které si střevní mikroflóra vychutná.

Co nejíst v těhotenství?

Nepasterizovaná brynza, ovčí sýr, nepřevařené ovčí a kozí mléko – to vše může být zdrojem listeriózy i klíšťové encefalitidy. Během těhotenství nekupujte brynzu ze salaší nebo farem, pokud nemáte jistotu, že mléko bylo skutečně pasterizováno.

4. Ovoce a zelenina

Jezte je podle chuti, ale držte se těch druhů, na které jste byla zvyklá před otěhotněním. Vše důkladně omyjte, i když se jedná o ovoce z vaší zahrady. Vyhnete se tak toxoplazmóze. Nejen z kočičího trusu se člověk může nakazit tímto parazitárním onemocněním – neumyté ovoce a zelenina (dokonce i nedovařené maso a vejce nebo nepasterizované mléko) jsou mnohem častějším zdrojem.

Co konkrétně si dát? Dávejte přednost běžným druhům z našich zeměpisných šířek. Jablka, hrušky, švestky, třešně, meruňky, broskve, borůvky, rybíz, brusinky, maliny... Zelenina: okurky, papriky, rajčata, meloun, brokolice, květák, kedlubny a brambory... Po konzumaci zeleniny si dávejte pozor na plynatost. Jezte exotické ovoce, které znáte z doby před těhotenstvím, ale nepřehánějte to s ním.

Co v těhotenství nejíst?

Vyhněte se neznámým exotickým druhům, které jste nejedla ani před otěhotněním. Mohou být skvělou vitaminovou bombou, ale mohou vyvolat alergie. První ochutnávku si nechte na dobu, kdy nejste těhotná ani nekojíte. Pozor také na jahody a citrusové plody. Jahody obsahují velké množství histaminu, na který můžete v těhotenství citlivě reagovat, i když vám dříve nevadily. Typické jsou vyrážky, bolesti hlavy, zažívací potíže. V těhotenství vás může překvapit také alergie na citrusové plody.

5. Luštěniny

Vyhýbáte se jim, protože nadýmají? Mnoho z nich má tento efekt, ale neměla byste je zcela ignorovat. Přicházíte o vlákninu, kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, železo nebo jiné hodnotné živiny.

Pokud vám fazole, hrách, hnědá čočka nebo cizrna nedělají dobře, zvolte červenou čočku. Je velmi výživná a ze všech luštěnin nejsnáze stravitelná. Hlavním bonusem je, že nezpůsobuje plynatost. Nemusíte ji ani namáčet a po uvaření změkne do 10 minut. Můžete z ní připravit pomazánku, polévku nebo přílohu a hodí se i k zahušťování pokrmů.

Věděla jste?

Vysoký obsah vlákniny v červené čočce pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Má také vysoký podíl folátů. Při jejich nedostatku může tělo pociťovat únavu, vyčerpání a zrychlený tep. Jejich nedostatek prozradí také nervozita a nechutenství.

6. Maso

Během těhotenství potřebujete více železa, vitaminů skupiny B a dalších živin. Všechny jsou obsaženy v mase. Vhodné je kuřecí, krůtí, vepřové a hovězí maso. Můžete si dopřát i králičí, jehněčí, a dokonce i zvěřinu, ale musíte se dobře informovat o jejich původu a být si jistá, že prošly veterinární kontrolou. Pokud můžete, pořizujte si maso z farem nebo v obchodech kupujte pouze české maso.

Nedbejte jen na kvalitu samotného masa, důležitá je i důkladná tepelná úprava. Jen tak zajistíte, že vám nehrozí riziko listeriózy, salmonelózy nebo toxoplazmózy. Nepříjemné jsou také kampylobakterové infekce, které mohou číhat v syrovém kuřecím mase. Onemocnění se projevuje průjmem a zvracením. V horším případě může skončit zánětem žlučníku a kloubů.

 

Hygiena při přípravě masa

I nevhodná práce se syrovým masem může vést ke zdravotním problémům. Osvojte si několik praktických tipů:

  • Po manipulaci se syrovým masem si důkladně umyjte ruce mýdlem a v kuchyni mějte speciální náčiní a vybavení pro jeho porcování a přípravu.
  • Následně vždy vše důkladně umyjte horkou vodou a mycím prostředkem.
  • Dbejte také na to, abyste neumytýma rukama nesahala na jiné potraviny. Zejména ty, které neprošly tepelnou úpravou.

Co v těhotenství nejíst?

Neochutnávejte syrové maso a pochoutky z něj, nejezte tatarský biftek ani nedopečené steaky. V létě buďte opatrná při zahradním grilování. Opět platí, že maso musí být řádně tepelně zpracované, protože jen tak v něm nepřežijí nebezpečné bakterie. Nejezte játra. Obsahují vysoké množství vitaminu A, který může poškodit plod. Nemusíte se však obávat kvalitních, správně tepelně upravených vnitřností, jako jsou například srdíčka.

7. Tekutiny

V těle se zvyšuje objem krve, což je důležité pro zásobování vyvíjejícího se miminka kyslíkem a živinami. Rostoucí děloha vyvíjí tlak na močový měchýř a spolu s vlivem hormonů jste častěji na toaletě a máte větší výdej vody. To musíte kompenzovat vhodným pitným režimem.

Pijte pravidelně a po menších dávkách. Denně potřebujete 2 a více litrů tekutin. Ideální je obyčejná voda nebo minerální voda s nízkým obsahem sodíku. Výbornou volbou jsou domácí limonády s trochou máty a ovoce. Můžete si také připravit ovocné čaje, ale nezapomeňte si před jejich nákupem pečlivě prostudovat jejich složení. Nevybírejte si směsi s nejasným obsahem.

Co ano a co raději opatrně?

Černý, zelený nebo bílý čaj občas neuškodí, ale připravte si z nich jen velmi slabý nálev. Pro těhotné ženy je vynikající čaj rooibos. Prospívá nervovému systému, svalům, ničí volné radikály, zlepšuje trávení a má protialergické účinky. Neobsahuje kofein, ale ani s ním to nepřehánějte. 

Dopřát si můžete také 100% ovocné a zeleninové šťávy. Dodají vám vitamíny a minerály, ale také pořádnou dávku cukru – takže platí pravidlo: opravdu s mírou.  I zde platí pravidlo, že zelenina a ovoce musí být před zpracováním na šťávu dostatečně omyté.

Co nepít v těhotenství?

Pokud nechcete zbytečně přibírat na váze, vyhýbejte se slazeným a kolovým nápojům a ovocným džusům s nízkým podílem ovocné šťávy. Neprospějí vám, jen vám dodají vysokou dávku cukru. Pozor na nepasterizovanou kombuchu – obsahuje kofein, alkohol a bakterie.

8. Ořechy

Pokud jste je chroupala už před těhotenstvím, dopřejte si je. Neexperimentujte s výběrem, jezte ty, které znáte a nepřehánějte to s množstvím. Stačí hrst mandlí nebo lískových oříšků denně. Jsou zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu E, hořčíku, bílkovin, omega-3 mastných kyselin a prospěšných tuků.

Zajímavou vlastností ořechů je významný obsah manganu. Ten napomáhá mineralizaci kostí a fungování nervového systému. Ořechy obsahují vlákninu, stimulují trávení, snižují riziko dráždivého tračníku. Snižují hladinu špatného cholesterolu, chrání před zánětlivými procesy a autoimunitními chorobami a zlepšují paměť a funkci mozku.

Co v těhotenství nejíst?

Možná je milujete, ale v těhotenství nejsou vhodné: solené, pražené nebo uzené ořechy určené k mlsání vynechejte ze svého jídelníčku. Omezte také mlsání sladkostí.

9. Ryby

Mořské ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit, ale jsou důležité pro správný vývoj mozku dítěte. To neznamená, že musíte ryby servírovat každý den.

Světová zdravotnická organizace uvádí, že těhotné ženy mohou jíst většinu druhů ryb, ale je dobré vyhnout se konzumaci velkých a tučných ryb, jako jsou žralok, mečoun nebo také tuňák. Dopřejte si raději malé ryby. Například sardinky. Můžete si také dát dvě porce lososa týdně, stejně jako tresku, makrelu, krevety nebo sledě. Ze sladkovodních ryb je pravděpodobně nejlepší pstruh. Vhodný je také kapr, ale vyhněte se candátovi i štice. Častější konzumace ryb se nedoporučuje kvůli možnému obsahu látek ze znečištěných vod, dioxinů nebo polychlorovaných bifenylů.

Při přípravě ryb platí stejná pravidla jako při přípravě masa: důkladně je omyjte a upečte nebo uvařte.

Co v těhotenství nejíst?

  • Suši

I když jste ho před těhotenstvím milovala, nyní se mu vyhněte. Syrové ryby bývají zdrojem nebezpečných bakterií, virů, parazitů a toxinů. Mohou vyvolat nevolnost až otravu jídlem a řadu dalších zdravotních potíží.

  • Úzené a kyselé ryby

Těhotnou ženu jednou prozradilo, když najednou jedla velké množství kyselých ryb. Dnes se doporučuje pravý opak: vyhýbejte se jim. Obsahují všeho moc: soli, octa i umělých sladidel a konzervantů. Podobné pravidlo platí i pro uzené ryby. Jsou chutné, ale nechte si je na později. Pokud byly uzeny zastudena, nemůžete si být jistá, že neobsahují listerie a další bakterie. Bezpečnější jsou ryby uzené zatepla. Když má maso na konci procesu teplotu alespoň 70 stupňů, jsou patogeny bezpečně zničeny. Pokud s jistotou víte, že ryba byla uzena při vysoké teplotě, můžete ji trochu ochutnat, ale jen velmi zřídka. Uzené ryby jsou doslova nabité solí.

  • Mořské plody

Jsou sice úžasným zdrojem vitaminů a minerálů a také bílkovin, ale zároveň jsou zdrojem parazitů a bakterií. Mohou také vyvolat nebezpečnou alergickou reakci.

10. Bylinky

Mnoho budoucích maminek dává při virózách a chorobách přednost čajům a bylinkám – snaží se vyhnout klasickým lékům. Ne všechny léčivé rostliny jsou však v těhotenství vhodné. Pokud nevíte, zda by vám prospěly nebo zda jsou bezpečné, poraďte se se svým gynekologem. Bylinky užívejte podle návodu a řiďte se také upozorněními na obalech bylinných směsí.

Které bylinky si můžete dopřát i s bříškem?

 

  • Heřmánek

Pomáhá při nevolnosti a dalších zažívacích potížích. Má protizánětlivé a zklidňující účinky a dobře se po něm spí.

 

  • Šípky

Jsou vhodné k léčbě a prevenci různých sezonních viróz. Obsahují vitamin C a antioxidanty a mají příznivý vliv na imunitu. Nejúčinnější je čaj z plodů. Můžete si ho dopřávat i každý den, v těhotenství je naprosto bezpečný.

 

  • Meduňka

Eliminuje napětí a stres, přináší dobrý spánek.

 

  • Máta

Osvěžuje, zklidňuje trávení a zbavuje nadýmání. Nepijte ji však jako vodu, ve větším množství stimuluje dělohu.

 

  • Kopřiva

Prospívá močovým cestám a stará se o jejich správnou funkci. Pomáhá při bolestech hlavy a stimuluje hladinu cukru v krvi. Zlepšuje stav pokožky a vyživuje vlasy. S kopřivovým čajem to nepřehánějte, stačí jeden až tři šálky týdně.

Co nepít v těhotenství?

Vyhněte se bylinám, které překrvují orgány malé pánve, ovlivňují činnost děložního svalstva a  mají projímavý účinek. Nepřipravujte si nálev z alchemilky, petržele nebo pelyňku. Vynechejte skořici, hřebíček, lapacho nebo šalvěj. Neužívejte ani tinktury, protože jejich problémem je obsah alkoholu. Zázvor bývá kontroverzní. V těhotenství může být prospěšný, zejména v prvním trimestru, ale nezapomeňte omezit množství na maximálně 4 g čerstvého nebo 1 g sušeného kořene.

11. Houby

Tady platí: méně nebo vůbec. Dejte si od hub pauzu. Obsahují cenné živiny, zejména bílkoviny, vitamin B, hořčík, železo a draslík, ale mohou na sebe vázat všechny škodlivé látky z okolního prostředí. Jsou také hůře stravitelné.
 

12. Káva

Mnoho budoucích maminek se jí vzdá ihned po potvrzení těhotenství. Obávají se vlivu kofeinu na neurologický vývoj dítěte, jeho chování po narození, nespavost a hyperaktivitu, která má za následek neutišitelný pláč... Je to poněkud kontroverzní téma a ani vědci a jejich studie se nemohou jednoznačně shodnout. Vliv kofeinu se neustále zkoumá.

V současné době je patrný příklon k menší přísnosti: zejména ve spojení s nižším tlakem lékaři dovolují budoucím matkám příležitostný šálek kávy. Ale pozor: bezpečná denní dávka kofeinu v těhotenství je nižší než 200 mg. Pro lepší představu: šálek filtrované kávy obsahuje zhruba 140 mg, šálek instantní kávy zhruba 100 mg. Kofein se nachází také v čokoládě, plodech guarany, zeleném čaji matcha – myslete na to.

Víte, že i čokoláda obsahuje kofein?

Oblíbená sladká pochoutka a naše takzvané „guilty pleasure“ je velkým lákadlem zejména v těhotenství. Nevinný zdroj požitku v podobě čokolády však obsahuje také určité množství kofeinu, který se přirozeně nachází v kakaových bobech. Nejvíce ho obsahuje hořká čokoláda, která obsahuje více kakaové sušiny a méně kakaového másla, z něhož se vyrábí například mléčná nebo bílá čokoláda. Obecně však není jeho koncentrace tak vysoká jako například v kávě nebo černém čaji.

Přibližný průměrný obsah kofeinu v nápojích a potravinách podle EFSA
(Europian Food Safety Authority)

  • espresso (60 ml) - 90 mg
  • filtrovaná káva (200 ml) - 80 mg 
  • černý čaj (200 ml) - 50 mg 
  • cola (355 ml) - 40 mg 
  • energetický nápoj (250 ml) - 80 mg 
  • čokoláda (50 ml) - 25 mg

Odborníci se shodují, že denní dávka do 200 mg je pravděpodobně zcela bezpečná a nepřináší žádná významná zdravotní rizika. To platí jak v těhotenství, tak během kojení. Proto si nemusíte striktně odpírat šálek kávy, čaje nebo tabulku čokolády. Pokud cítíte, že po nich vaše tělo touží, dopřejte mu je v přiměřeném množství.

Kdy se kávě úplně vyhnout?

  • Jestliže trpíte vysokým krevním tlakem. 
  • Pokud vás často trápí nervozita, zrychlené dýchání nebo nespavost.
  • V případě gastroezofageálního refluxu.
  • V případě vysokého rizika preeklampsie. Jedná se o těhotenskou komplikaci charakterizovanou vysokým krevním tlakem a známkami poškození nejčastěji jater a ledvin. Pokud se neléčí, může skončit tragicky pro ženu i dítě.

Mnoho žen pije kávu jako „společenský“ nápoj – při setkání s přítelkyněmi, při příjemném posezení na terase... Kávu lze s úspěchem nahradit originální bezkofeinovou alternativou, tzv. meltou, což je nápoj z pražené čekanky, a také nápoji z praženého ječmene, žita nebo špaldy.

Na závěr: těhotenská tabu

Již dnes známe potraviny, které lze zařadit na seznam zakázaných v těhotenství. Zde vám je představíme:

Alkohol

O jeho negativním dopadu na vyvíjející se dítě ví snad každý. A přesto se opět šíří rada, že sklenka vína, a to i denně, je v pořádku. Není! Alkohol v těhotenství může vést k poruchám růstu, spontánním potratům, předčasnému porodu, nízké porodní hmotnosti novorozence.

Pravidelné pití alkoholu může dokonce způsobit rozvoj fetálního alkoholového syndromu. Kromě nízké porodní hmotnosti se postupně projevuje dysfunkcí centrální nervové soustavy, opožděním psychomotorického vývoje, hyperaktivitou, poruchami chování, učení, pozornosti a intelektu.

Jak alkohol ovlivňuje těhotenství a vývoj dítěte?

1. trimestr: riziko potratu, vzniku závažných vrozených vad, poškození mozku a nesprávného vývoje orgánů
2. trimestr: zvýšené riziko potratu
3. trimestr: zpomalený růst plodu, hrozba predčasného porodu

Zvířecí vnitřnosti

Máte ráda hovězí, krůtí nebo kuřecí játra s rýží a okurkovým salátem? V období rostoucího bříška je nahraďte jinou pochoutkou. Játra jsou bohatá na železo, ale mají v sobě i hodně vitaminu A. Strava s vysokou koncentrací tohoto vitaminu, zejména v prvním trimestru, může způsobit potrat nebo vrozené deformace dítěte.

Pro jistotu se také vyhněte různým paštikám – kupovaným i domácím. V prvním případě nemusíte znát jejich přesné složení – skutečný podíl rizikových vnitřností nebo jejich původ. Domácí paštiky sice můžete připravit „po svém“, ale nemusí být dostatečně tepelně zpracované. Pak se stávají potenciálním zdrojem listeriózy. Opatrnost je namístě i při konzumaci různých druhů salámů.

Syrová vajíčka

Zákaz se vztahuje pouze na nedostatečně tepelně upravená vejce a výrobky nebo oblíbené dezerty, do nichž se přidávají syrová vejce. Rizikové mohou být i stánkové zmrzliny, majonézové saláty nebo kremrole. Hrozí možnost výskytu bakterií salmonely.

Fastfoody, instatní polotovary

Takzvané rychlé občerstvení a polotovary se vyznačují vysokým obsahem tuků, konzervačních látek, barviv a dalších přísad známých jako „éčka“. Vyvíjejícímu se dítěti nijak neprospívají. Zapomeňte také na instantní polévky. Možná vás zasytí, ale nenabízejí nic zdravého, jen zbytečně vysoké množství soli a glutamátů.

Možná, že rada ignorovat rychlé občerstvení a rychlé polotovary je v dnešní uspěchané době jen obtížnou radou. Očekávání nového člena rodiny si však zaslouží zpomalit a vybrat si jen to nejlepší – čerstvou stravu bohatou na vitaminy a minerály.

Bojíte se těhotenské nevolnosti? Trpíte pálením žáhy? Co všechno můžete ovlivnit svým jídelníčkem, jsme pro vás zpracovali v části najčastější otázky a odpovědi.