Mezi oleji je králem olej řepkový
Ano, čtete správně!
Řepkový olej poskytuje totiž mnoho nutričních benefitů. Právě proto ho HiPP přidává do svých příkrmů. Samozřejmě v BIO kvalitě.
Řepkový olej patří k nejvýznamnějším zdrojům omega 3 polynenasycených mastných kyselin rostlinného původu, a zároveň obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin.
Např. lněný nebo olej z vlašských ořechů mají lepší poměr těchto mastných kyselin, jsou však dražší, a navíc snadněji podléhají oxidaci (např. při skladování nebo tepelné úpravě).
Optimální složení nenasycených mastných kyselin řepkového oleje přispívá při pravidelné konzumaci nejen ke snížení rizika ischemické choroby srdeční, ale snižuje i hladinu cholesterolu.
V řepkovém oleji najdete mimo příznivého složení mastných kyselin i další biologicky aktivní látky, zejména rostlinné steroly a tokoferoly. Rostlinné steroly, které jsou obsaženy ve vyšším množství, než obsahují běžné oleje, napomáhají snižování hladiny cholesterolu.
Řepkový olej má také vysoký bod zakouření (kolem 200 °C), je tedy až do této teploty stabilní a nepřepaluje se. Oproti běžně používanému slunečnicovému oleji je tedy ideální na vaření, pečení a krátké smažení.
A co olivový olej? Nezapomněli jsme na něj?
Nezapomněli.
Středomořská strava je dávána za vzor zdravého stravování, a tam je také velmi zastoupený olivový olej. Proto je olejem tak doporučovaným.
Pro řadu zemí, a Česko nevyjímaje, ale jeho použití neodpovídá lokálním zvyklostem stravování. A navíc ve středomořské stravě je pouze částí tak všemi proklamovaného prospěšného účinku – další nedílnou částí zdravé stravy je totiž dostatečná konzumace zeleniny, ovoce a ryb.
Odborníci doporučují v zemích, ve kterých je běžné používat např. roztíratelné tuky nebo máslo, nahrazovat v jídelníčku olivový olej a máslo olejem řepkovým. Podle dat ze studií, je právě řepkový olej z lokálních zdrojů vhodnou alternativou a benefity na zdravotním stavu se projeví i bez nutnosti výrazně měnit navyklé stravovací návyky.
A nebojte, i my víme, že v létě, ať už jedete kamkoliv, je Česko žluté. Pokud vás také řepka rozpláče, a pak kýcháte a kýcháte, vězte, že žlutá je v létě Česká republika kvůli řepce určené k technickému využití.