Zeleninové placičky jen tak do ručičky nebo k obědu s kaší

V receptu si ukážeme, jak můžete nenápadně schovat zeleninu do chutných placiček. Placičky můžete podávat s jemnou bramborovou kaší, nebo si je zabalit do krabičky jako svačinku na cesty.

TIP: Starším dětem (1 rok a více) a dospělým můžete část směsi na placičky navíc dochutit tvrdým sýrem a oblíbeným kořením (grilovací, paprika, sušený česnek apod. ). Do směsi můžete také přimíchat zbytky pečeného/vařeného masa. Uvidíte, jak rychle placičky zmizí z talíře.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 300 g jemně nastrouhané mrkve
  • 1 menší cuketa jemně nastrouhané (300 g)
  • 2 vejce
  • 100-150 g hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 2 hrsti nasekané petrželky
  • BIO řepkový olej HIPP na opékání nebo potření placiček
  • 30 g mletých ořechů nebo semínek případně strouhanka na zahuštění směsi
  • tvrdý sýr na posypaní (eidam, gouda, čedar) pro starší děti a dospělé

Bramborová kaše pro nejmenší (do 1 roku):

Jak na to:

Nejprve si připravíme jemně nastrouhanou mrkev a cuketu. Cuketu po nastrouhání nezapomeňte dobře vyždímat, aby placičky nebyly příliš vodnaté.

Do strouhané zeleniny přidáme dvě vejce, mouku, česnek a koření a bylinky. Vše důkladně promícháme. Nakonec nasypeme mleté ořechy či semínka. Takto připravená směs je vhodná i pro nejmenší děti do 1 roku. Starším dětem a dospělým můžete případně část směsi chuťově zvýraznit navíc strouhaným sýrem a kořením.

Vytvarujeme menší placičky, které můžete opékat na nepřilnavé pánvi, nebo lehce potřené olejem zapéct v troubě – 190 °C cca 30 minut dozlatova.

Placičky můžete podávat teplé s jemnou bramborovou kaší. Nebo si je můžete vzít do krabičky, jako svačinku na cesty.