Narozeninový dort s minimem cukru nejen pro děti od 1 roku

Na 16 porcí budete potřebovat:

(forma o průměru 24 cm)

Korpus

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 6 ks vajec – bílky a žloutky zvlášť
  • 180 g cukru krupice
  • 6 lžic horké vody (případně 2 lžíce citrónové šťávy a 4 lžíce horké vody)
  • 12 g kypřícího prášku do pečiva (korpus lze péct i bez KP, pokud jste v pečení zdatnější, nadýchaná struktura se vám podaří i bez něj)
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu

Krém a zdobení

  • 500 g mascarpone (lze nahradit čerstvým sýrem typu Lučina či ricottou, které neobsahují téměř žádnou sůl).
  • 400 ml 40 % smetany
  • 1 sklenička BIO SUPEROVOCE HiPP
  • 1 balení BIO ovesných srdíček HiPP
  • čerstvé ovoce a bylinky např. jahody a meduňka

 

Jak na korpus:

Zapněte troubu na 170 °C, dolní i horní ohřev. Formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.

Nejprve si vyšlehejte sníh z bílků a odložte je bokem. Poté vyšlehejte žloutky s cukrem do nadýchané světlé pěny. Jakmile budete mít žloutkovou pěnu, přidávejte do ní postupně 6 lžic horké vody, přitom pěnu stále promíchávejte.

Do vaječné pěny nyní vmíchejte postupně našlehaný bílkový sníh. Na závěr vmíchejte opatrně i mouku s kypřícím práškem do pečiva a citrónovou kůrou.

Těsto nalijte do formy a dejte péct zhruba na 30 minut. Zda je těsto po této době propečené, raději vyzkoušejte špejlí.

Příprava krému:

Nejprve vyšlehejte smetanu do tuha. Ve druhé míse promíchejte pomocí vidličky či metličky mascarpone s vanilkou. Poté mascarpone opatrně vmíchejte do šlehačky, dokud nebude krém hladký a spojený.

TIP: Mascarpone je citlivé na přešlehání – může se „srazit“, když se šlehá příliš dlouho nebo prudce. Proto je lepší, nejprve vyšlehat samotnou smetanu a do ní opatrně vmíchat mascarpone.

Vychladlý korpus rozkrojte podélně na polovinu. Jednu polovinu potřete 1 skleničkou HIPP BIO SUPEROVOCE (např. jablka s jahodami a malinami). Druhou polovinu potřete trochou krému. Korpus zkompletujte a potřete jej zbývajícím množstvím krému. Dort můžete dozdobit čerstvým ovocem, voňavou meduňkou nebo mátou. Nakonec dort dětem můžete rozveselit BIO ovesnými srdíčky HiPP.